Αγιος Βησσαρίωνας ο Αγαθωνίτης ο εκ Πεταλιδίου Μεσσηνίας

 



Αγιος Βησσαρίωνας ο Αγαθωνίτης ο εκ Πεταλιδίου Μεσσηνίας

Ο Άγιος Βησσαρίωνας μεγάλωσε σε δύσκολες οικονομικές και βιοτικές συνθήκες στην κωμόπολη Πεταλιδίου Μεσσηνίας μέχρι την ηλικία των 14 ετων περίπου, όπου έμαθε και τα πρώτα γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο.

Σε ηλικία 11 έως 14 ετών σύχναζε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δημιόβης Μεσσηνίας κι η ζωή του αυτή τον έθελξε κι από τότε αποφάσισε ν’ ακολουθήσει τον Μοναχικό βίο.

Σε ηλικία 14 ετών φεύγει οριστικά από το σπίτι του και βρίσκεται στην Καλαμάτα και την Μονή Δημιόβης όπου το 1928 κείρεται μοναχός και λαμβάνει το Μοναχικό Όνομα Βησσαρίωνας,στις 12/12/1931 χειροτονείται διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Μεσσηνίας Μελέτιο Σακελαρόπουλο και στις 16 Σεπτεμβριου του 1933 χειροτονείται Πρεσβύτερος  στον τότε Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κυπαρισσίας από τον τότε Μητροπολίτη Τριφυλίας Ανδέα Τριανταφύλλου. Αργότερα του δόφηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου και του Πνευματικού από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Πολύκαρπο Συνοδινό.

Αργότερα τον Σεπτέμβριο του 1935 μεταβαίνει στην Καρδίτσα ως Βοηθός του τότε Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτη. Από το 1947 έως το 1952 ιερουργούσε στην Παναγία την Δεμερλιώτισσα και το Φθινόπωρο του 1955 τοποθετήθηκε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος επί Μητροπολίτη Φθιώτιδος Αμβροσίου Νικολαΐδη και ηγουμένου Γερμανού Δημάκου και σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις αρχές του 1956, εστάλη ως εφημέριος στον Κυπαρισσώνα Πελασγίας, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1962, οπότε και επανήλθε στην Μονή Αγάθωνος επί Μητροπολίτου Φθιώτιδος Δαμασκηνού Παπαχρήστου.

Εκοιμήθη εν Κυρίω την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 1991, ανήμερα της Εορτής του Οσίου αναστασίου του Πέρσου. Στις 03 Μαρτίου του 1991 αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η Ανακομιδή των λειψάνων του. Το πρωί εκείνης της μέρας συγκεντρώθηκαν οι μοναχοί και δόκιμοι της Μονής, μερικοι κληρικοι και λαϊκοί και τέλεσαν την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής. Κατά τις 10 η ώρα ψάλλοντας το Τρισάγιο γκρέμισαν το πλαϊνό μέρος του κλειστού και αεροστεγούς σαν θαλάμη τάφου και μ΄ έκπληξη και συγκίνηση αντίκρισαν το λείψανο ακέραιο κι άφθορο. Ακόμη και το ξύλινο φέρετρο του παρέμεινε σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς φθορές.

Το άφθαρτο σώμα του Γέροντα μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας για να προστατεύεται και έκτοτε εκεί βρίσκεται προς προσκύνηση από χιλιάδες πιστούς.

Η Ιερά Σύνοδος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας υπό την προεδρία της ΑΘΠ του Οικουμενικού ΠΑτριάρχου Βαρθολομαίου προχώρησε στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στις 14 Ιουνίου 2022. Η κατάταξη του Αγίου έγινε με βάση σχετική έκθεση της Κανονικής Επιτροπής.

Ο νέος Άγιος της Εκκλησίας, Βησσαρίων (Κορκολιάκος) ο Αγαθωνίτης θα εορτάζει καθ’ έτος στις 22 Ιανουαρίου ημέρα της Κοιμήσεώς του.

Σχόλια